top of page

TÖRTÉNETÜNK...

Abszolút állatszerető, sőt mondhatni állatbolond családba születtem. Mindenféle állatot tartottunk; nyulat, hörcsögöt, tengerimalacot, papagájt, Apunak még lovai is voltak. Az állatok szeretete a kezdetektől meghatározta az életemet. Ezért is választottam továbbtanuláskor egy állategészségügyi szakközépiskolát. Bár ott főleg haszonállatokkal foglalkoztunk, úgy gondoltam a megszerzett tudás a kutyázásban is hasznos lesz. Úgy véltem, ez az iskola jó alap lesz ahhoz, hogy állatorvos lehessek. Ugyanis nagyon szerettem volna állatorvos lenni, de egy elrontott egyetemi felvételi után nem próbálkoztam többet. Végül állattenyésztő mérnök lettem.

 

Az első családi kutyánk egy fehér puli volt, majd lett egy golden retriever jellegű keverékünk. A collie iránti érdeklődésemet Eric Knight: Lassie hazatér című regénye hozta meg. Imádtam a könyvet, kívülről fújtam, és közben borzasztóan vágytam egy ilyen kutyára. Ráadásul nem sokkal később személyesen is volt alkalmam megismerkedni a fajtával, amikor a közelünkben került egy elég mutatós dark sable collie kan, Kanberki Rosszcsont Ali. Ali gazdáival igen jó kapcsolatba kerültünk, sokat találkoztunk, beszélgettünk a fajtáról. Igyekeztem annyit megtudni a collieról amennyit csak lehet. Vettem a kutyás könyveket, újságokat, és elkezdtem kutyakiállításokra járni, még kutya nélkül, csak úgy, nézelődni. Figyeltem a tenyésztőket, az akkori kutyákat, tanulmányoztam a törzskönyveiket, minden érdekelt ami a collie-val kapcsolatos volt. Végül – 1990-ben - hosszas könyörgés után megkaptam az első colliem, Sandy-t (Alsóuti Jenny). Ekkor 14 éves voltam. A kutyázásban a - nálam 4 évvel fiatalabb - húgom, Magdi volt a társam, ő segített mindenben, illetve segít a mai napig, annak ellenére, hogy aktívan nem kutyázik. Sőt, Sandy eredetileg az ő kutyája volt, csak később azután másképp hozta az élet és végül az én kutyám lett. A kutyázásomat egyébként nem csak a húgom, hanem az egész családom támogatta / támogatja.

 

Sandy érkezése egy kicsit meglepően alakult. Ismertem ugye Alit, a dark sable kant, és nagyon tetszett ez a szín, olyat szerettem volna. Át is néztem Szinák János és Veress István fajtaismertető könyvét, a Kutyakalauzt, abban keresgéltem, hogy vajon milyen szín ez pontosan. Meg is találtam a könyvben egy szép colliet ugyanolyan színben, mint Ali, aki mellé oda volt írva, hogy tricolor. Ezért tricolor kutyát kezdtem keresni. Az Alsóuti kennel tenyésztője rendszeresen hirdetett a kutyás lapokban, láttam, hogy van eladó tricolor szukája. Mindenképpen szukát szerettem volna, hisz tervbe volt, hogy a kutyával szeretnék kiállításokra járni, majd tenyészteni. A tenyésztővel – Varga Andrással - levelezésbe kezdtem, még úgy a hagyományos módon, papíron, hiszen akkor nem volt más lehetőség. Leveleiben a tenyésztő tovább fokozta a lelkesedésem azzal, hogy leírta nekem, milyen hibátlan a kiskutya, hogy tényleg szinte tökéletes, és kifejezetten ajánlja kiállítási, továbbtenyésztési célra. Sőt még azt is felajánlotta, hogy miután hamarosan jön felénk autóval, el is hozza nekünk a kiskutyát.

Amikor Sandy megérkezett, akkor szembesültünk vele, hogy ez a szín, nem az a szín, mint amire mi gondoltunk. Ettől függetlenül Sandy maradt, és nem bántuk meg egy percre sem. Nagyon jó karakterű, kiválóan alkalmazkodó kutya volt. Autó híján rengeteget buszoztunk vele, mentünk kiképzésre, kiállításra, kirándultunk, vittük mindenhova.

levél.jpg

Levél Sandy tenyésztőjétől

alsouti_jenny.jpg
Sandy tkv.jpg

Sandy eredeti törzskönyve

Sandynek összesen két Nagyon jó címe volt, de akkor ennek a címnek teljesen más értéke volt, tekintve az akkori nevezési létszámot, meg, hogy kik voltak az ellenfelek. Az első kiállítás amin részt vettünk egy Budapest CACIB volt 1991. április 27-28-án. 98 collie volt nevezve. Ott volt a krém, mindenki aki számít. A legnagyobb tenyésztők, a leghíresebb kutyák, köztük több olyan, akikért teljesen odavoltam. Ettől kicsit olyan lámpalázasan feszengős voltam, miközben lenyűgözött ez az egész miliő. Rengeteg tenyésztővel találkoztam, beszélgettem. Hát… kaptam hideget-meleget, volt ilyen és olyan tapasztalatom is. Ettől függetlenül biztos voltam benne, hogy nem állok meg itt. A tenyésztők közül Papp Judit (Silver Dream kennel) volt az első, aki közvetlen kedvességgel, segítőkészen közeledett felém. Ő rengeteget segített az elején. A későbbiekben pedig ugyanígy Muzslai Péter és Ildikó (Double Scotch kennel).

 

Miután biztossá vált, hogy belevágok a collie tenyésztésbe szükségem volt egy kennelnévre. A nevet a húgommal közösen választottuk. Valami fennköltet akartunk, elegánsat, olyat ami illik a fajtához. Felírtunk pár elképzelést, végül a Prince of Sunlight mellett döntöttünk. Utólag abból a szempontból picit bánom, hogy kicsit hosszú név. Ma már rövidebbet választanék, így nem annyira praktikus. Ettől függetlenül szeretem, tetszik a hangzása.

 

Sandynek élete során 3 alma született.

 

„A” alom

Az első Ch. Silver Dream Black Ebony Eyes-tól. 1992. június 17-én, 8 tricolor kiskutya jött a világra. A szülést nagy várakozás előzte meg. Nagyon felkészültünk. Minden olyat amit az iskolában tanultam igyekeztem hasznosítani, mivel ez volt a legelső kutya-szülés amit életemben láttam, tapasztaltam. Az egész izgalmas és érdekes volt. Szerencsénkre Sandy nagyon ügyes volt, alig kellett csinálnunk valamit, olyan jó ösztönei voltak. Nem volt semmi gond, minden ment szépen a maga útján. Utána olyan jó volt nézni ahogy a kölykök cseperednek, nagyon megszerettem őket. Nehéz volt az elválás. (Valójában ez a mai napig nehéz. Az ember azt hinné ezek az érzések idővel megszűnnek, de nem. Nem is lenne jó. Ha megszűnnének nem lenne motiváció.) Az első alomból az egyik szukát, Ariellet (Prince of Sunlight Agame Arielle) egy barátomnak adtam, végül – miután törött lábbal találtam rá az udvarukon - visszakerült hozzám. Arielt is vittük kiállításokra, egyszer még CAC címet is kapott Doreen Clarke (Lynway kennel) angol bírónőtől.

Silver Dream Black Ebony Eyes_edited.jpg
az_első_alommal_edited.jpg

A húgom, Magdi és Én az első alommal

prince_of_sunlight_agame_arielle.jpg
Arielle_edited.jpg
Arielle 2_edited.jpg
Ariellel buszon_edited.jpg

Kirándulás, kiállítás és buszozás Ariellel 

„B” alom

A második alom 1993. november 25-én született meg Sandytől, és Ch. Silver Dream Fine Futute in Black-től. 5 tricolor kölyök lett. Ebből az alomból Kakas Timihez került egy szuka, Prince of Sunlight Black-Bland Brightness, aki Timi collie kennelének (Lucky Luke) alapító szukája lett.

Silver Dream Fine Futute in Black_edited
Prince of Sunlight Black-Bland Brightnes

„C” alom

A harmadik alom volt az, ami meghozta a várt sikert. 1995. április 7-én Sandynek 13 kiskutyája született (ekkor tanultam meg cumiztatni). Az apa egy tiszta angol vonalú blue merle kan, Blueroyce Heroic Hamlet volt. Ebből az alomból született Kyra (Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa), aki az első champion kutyám lett. Ugyanebből az alomból származik Prince of Sunlight Clear-Blue Cleopatra, aki szintén Kakas Timihez került a Lucky Luke kennelbe.

 

Sandy a harmadik alom felnevelése után nyugdíjba vonult. 14 és fél éves koráig volt velünk. Csak szép emlékeink vannak róla. Fantasztikus kutya volt, ő szerette meg velem a fajtát véglegesen.

Blueroyce Heroic Hamlet.jpg
Ch POS Black Charm Ciwtiwa_edited.jpg
Prince of Sunlight Clear-Blue Cleopatra_
Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa &

Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa &  Clear-Blue Cleopatra

1996_körül_POS_Black_Charm_Ciwtiwa_edite

Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa és én 1996-ban

Black Charm Ciwtiwa_edited.jpg
Kyra HJCH.jpg
Kyra HCH.jpg

HJCh, HCH Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa, s egyben a kennel első fiatal és nemzeti championátusai

Ch.POS Black Charm Ciwtiwa_edited.jpg
Kyra VCH.jpg

 Veterán Ch. Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa 

A MÁSODIK GENERÁCIÓ

Magdi_és_Honey_edited.jpg
Magdival_edited.jpg
Honeyval_edited.jpg

A húgom Magdi és Honey

(Prince of Sunlight Black Hurrican)

kölyökként 1999-ben

Magdival és a kutyákkal a 2000-es évek elején

Honey

(Ch. Prince of Sunlight Black Hurrican) felnőttként velem

Black Charm Ciwtiwa & Delightful Dark Do
kölykökkel_edited.jpg
Kriszta es Love at First Sight_edited.jp

Sable alommal

Prince of Sunlight Black Charm Ciwtiwa & Delightful Dark Dolly

Kállay Kriszta és

Ch. P.O.S. Love at First Sight

Az indulásnál (és azóta is) főleg a családom segített, valamint a már említett collie tenyésztők, Papp Judit és a Muzslai házaspár. Rajtuk kívül sokat tanultam a kutyázásról, az elhivatottságról, és a fajta iránti tiszteletről Spiriev Andreától (Fruit d' Amour - mastino napoletano kennel) és Hámori Tibortól (Luxatori - magyar vizsla és ír szetter kennel). Azután elkezdtem hasonló korú collie tenyésztőkkel is barátkozni, akikkel mély barátságok szövődtek, mint Kállay Kriszta (Most Majestic kennel), valamint Maszárik Melinda (Country's Dream kennel). Kriszta és Melinda volt a támogató közeg. Akik hasonló cipőben jártak mint én, akik értették miről beszélek. Krisztával közös kennelünk is lett Chris’n’Joe néven. Alapító szukánkat, Maggiet (Ch. Old Golden Gates Magnifica) Ukrajnából hoztuk be. Együttműködésünkből a 2000-es évek második felében öt Chris’n’Joe alom született.

Old Golden Gates Magnifica2_edited.jpg
Old Golden Gates Magnifica_edited.jpg

Ch. Old Golden Gates Magnifica "Maggie"

Tenyésztő: Mrs & Mr Tsvetskov  (Ukrajna)

társtulajdonos: Kállay Kriszta, Most Majestic collies

Chris'n Joe Believe in Angels.jpg
Chris'n Joe Ash and Diamond-Rosschell_ed
Chris'n Joe Eurostar.jpg

A kezdeti évek után próbáltam külföld felé is nyitni. Juditnál láttam a The International Collie Handbook-ot, amit attól kezdve magamnak is megrendeltem. Ezen kívül járattam a Collie Season nevű szaklapot. Ezekből néztem ki pár külföldi tenyésztő elérhetőségét, akikkel megpróbáltam felvenni a kapcsolatot. Írtam nekik levelet. Volt aki válaszolt, és volt aki nem. Ezek a kiadványok egyébiránt nagyon sokat segítettek abban, hogy a szemem ráálljon arra a típusra, amit keresek, ami a legjobban tetszik. Anne Hollywood (Amalie kennel, UK) kutyáiért teljesen odavoltam. Az a sziluett, az az arckifejezés volt amit kerestem. Folyamatosan tanulmányoztam a nekem tetsző angol kutyák törzskönyvét. Azokból rengeteget tanultam. Próbáltam megfejteni, hogyan, kikkel tenyésztenek, főleg a vonaltenyésztés mikéntje érdekelt. A két legnagyobb collie-szerelmem azokban az időkben Ch. Lynway Seldom Sober és a fia, Ch. Amalie Best Bitter voltak. Hála Muzslai Ildiéknek – akiknél mindkét kantól született alom – sikerült bevinnem a két angol kan vonalát a sajátomba. Amalie Best Bitter-nek több fiával fedeztettem, szinte az összes kutyám vonalában benne van.

Lynway Seldom Sober.jpg
Amalie Best Bitter.jpg

Ezek után a kennelemet tulajdonképpen a következő – számomra igen fontos - kutyák határozták meg:

COLLIE FEDEZŐKANOK

Double Scotch Black Enchanter.jpg
Double Scotch Gold Windstar_edited.jpg
Sea Dreamer's Desert Sky_edited.jpg
amalie mild winter.jpg

Ch. Double Scotch Black Enchanter

T.: Muzslai Péter & Ildikó

Ch. Double Scotch Gold Windstar

T.: Muzslai Péter & Ildikó

Ch. Sea Dreamer's Desert Sky

T.: Richard & Linda Berghout (NL)

Ch. Amalie Mild Winter

T.: Anne Hollywood (UK)

IMPORT COLLIE SZUKÁK

Lady_Mila_v.Brüggener-Land.2jpg_edited.j

Ch Lady Mila vom Brüggener-Land "Mila"

Tenyésztő: Bärbel Knieling (Németország)

Ebony_Princess_du_Chemin_des_Randonnées_

VCh. Ebony Princess du Chemin des Randonnées  "Whitney"  

Tenyésztő: Mr & Mrs Roulier  (Franciaország)

SAJÁT TENYÉSZTÉSŰ COLLIEK

Prince of Sunlight Mr. Bombastic.jpg
Prince of Sunlight Zorion.jpg
POS Queen Hood.jpg
Prince of Sunlight Simply the Best2.jpg
Ch.Prince of Sunlight Black Hurrican_edi

Minden tőlem származó kutyára büszke vagyok, legyen az akár bármilyen champion, sportoló kutya, vagy családi kedvenc. Arra vagyok a legbüszkébb, ha sikerül kiegyensúlyozott boldog kutyákat tenyészeteni, akik sok örömet okoznak a családjuknak. Éppen ezért a gazdákkal való szoros kapcsolattartást fontosnak tartom és nagyra értékelem. Persze a szakmai sikereimre is büszke vagyok, leginkább talán a fajta anyaországban, Angliában elért eredményekre. Az első angol exportom Prince of Sunlight Yours Truly to Jashika volt, őt követte: Prince of Sunlight Stardust, Prince of Sunlight Who's That Girl at Markenfield, Prince of Sunlight Naomi at Tremaro, Prince of Sunlight Think of Me at Gataj, Prince of Sunlight True Colors at Gataj majd Prince of Sunlight Let Me Love You. Nagy megtiszteltetés volt a számomra, hogy Duncan (Prince of Sunlight Mr. Bombastic) 1 évet tölthetett Anne Hollywood-nál az Amalie kennelben, valamint Jarod (Ch. Prince of Sunlight Zorion) ugyancsak 1 évet Barry Makepeace-nél a Lynaire kennelben. Kint tartózkodása alatt mindkét kan produkált olyan utódot, aki beírta magát az angol collie tenyésztés történetébe.

TOVÁBBI IMPORT COLLIE SZUKÁK

Dreams of Woodland Who's That Girl 2_edi

Dreams of Woodland Who's That Girl "Liza"

Tenyésztő: Ms Tina Salamonsen  (Dánia)

top less elegantia1_edited.jpg

Top Less Elegantia "Ellie"

Tenyésztő: Nataly Shmatko  (Ukrajna)

jashika_truly_magical_edited.jpg

Jashika Truly Magical "Tyra"

Tenyésztő: Ms Janice Bennet  (UK)

ANGOL EXPORTOK

Prince of Sunlight Yours Truly to Jashik
Prince of Sunlight Who's that Girl at Ma
Prince of Sunlight Stardust at_edited.jp
Prince of Sunlight Let Me Love You2.jpg
Prince of Sunlight Think of Me at Gataj_
Prince of Sunlight True Colors at Gataj_
Prince of Sunlight Naomi at Tremaro.jpg
mesterteny.jpg

2011-ben kapott Aranykoszorús Mestertenyésztői oklevél

SHELTIE

A ’90-es évek végén – a collie után - egy másik fajta is felkeltette a figyelmemet. Bár akkor még alig volt belőlük, a kiállításokon láttam és nagyon megtetszett pár sheltie a Silver Dream illetve a Malomvölgyi Parkerdősi kennelből. Érdeklődésemre Papp Judit ajánlott nekem egy sheltie almot, az egyik kanja - Ch. Brylin Perfect Finish - külső fedeztetésből. Így került hozzánk Raisha (Glidy Shadow Black Amanda) 1999-ben, vele kezdődött a sheltiezés. Raisha kifejezetten nagyméretű szuka lett, így a kiállítási karrierje nem volt valami sikeres. Viszont egy szuper karakterű, rendkívül jó tenyészszuka volt. Az első sheltie almom – 4 tricolor kölyök - 2000. szeptember 3-án született Raishától, az apa Ch. Navarino Of Silver Shadow volt. Ebből az alomból egy tricolor szuka Prince of Sunlight Queen Amidala, egy olasz kennelbe (Di Selvaspina) került. Amidala kölykei, és későbbi leszármazottai hihetetlen sikereket értek el kiállításokon. Szerettem volna tőle vissza egy kölyköt. Most is azon vagyok, hogy sikerüljön valamit visszahoznom ebből a vonalból.

Brylin Perfect Finish_edited.jpg
Glidy Shadow Black Amanda.jpg

Glidy Shadow Black Amanda "Raisha"

született: 1999-02-25

Navarino Of Silver Shadow2.jpg
Ch Miracles Temple Lancelot at Prince of
Raisha kölyökként_edited.jpg
Ch.Bosom Buddy's Ice-Blue & POS Ice-Blue

Raisha

(Glidy Shadow Black Amanda) kölyökként

Jelentős kiállítási és tenyésztési sikereket hozó ukrán import kan, 

 a 2003-as Pozsonyi Európa kiállításon  Fiatal Európa Győztes

Ch. Miracle's Temple Lancelot At Prince Of Sunlight "Lance"

született: 2002-07-14

Tenyésztő: Irina Medyakova (UA)

IMPORT SHELTIEK

Fellow Summer Van Noels Cottage_edited.j

Fellow Summer

Van Noels Cottage

holland import kan

Tenyésztő: Joke Bloemhof

Int.Fin.H.Ro.CroCh Miracle's temple Lanc
Sunny Hill's Tiptop Tonight_edited.jpg

Sunny Hill's Tiptop Tonight /sz.: 2009-01-29/

svéd import szuka

Apa: Shellrick's Magic Ash - Anya: Sunny Hill's Excellent Choice, T.: Piia Gustvall

BosomBuddysIceBlue2.jpg

Fin.Ch. HCH

Bosom Buddy's Ice-Blue

finn import kan

Tenyésztő: Soile Parviainen 

Úgy gondolom, hogy egy kezdő tenyésztőnek sok helyre kell elmenni és minél több dolgot kell látni ahhoz, hogy tudja pontosan mit is akar. Hogy legyen egy cél, tudja, hogy merre akar haladni. Milyen típust, vagy egyéb tulajdonságokat szeretne kiemelni, a vonalában tartani. Kb. 8-10 év mire az emberben kialakul, hogy mit is akar valójában. Mindeközben folyamatosan kell tanulni. Anatómia, etológia, betegségek, vérvonalak tanulmányozása, és rengeteg tenyésztői kapcsolat szükséges a fejlődéshez. A más tenyésztőkkel való beszélgetések elengedhetetlenek, abból rengeteget lehet tanulni. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy az ember ne kezdjen átgondolatlan kutyagyűjtésbe, amíg a feltételek nem adottak. Itt főleg praktikus dolgokra gondolok, mint a megfelelően kialakított terület, vagy a segítség. Mert ezt egyedül nem lehet csinálni, muszáj, hogy legyen segítsége az embernek. A tenyésztőnek mindvégig tudatosnak és átgondoltnak kell lenni. Abban is, hogy minden kutyát lehet használni csak okosan. Nem szabad csak egy adott dologra szelektálni, meg kell találni az arany középutat. Különben sok értékes kutya eltűnik. De a legfontosabb mindig az; hogy a kutyák vidámak és boldogok legyenek! Ez a cél soha ne sikkadjon el! Nekem jelenlegi célom; a típus megtartása, és a vérvonal frissítése mellett, az egészségügyi helyzet javítása. Ezt rendkívül fontosnak tartom. A technika fejlődésével rendelkezésre áll egy csomó lehetőség. Ezekkel élni kell, nem szabad kimaradni. Mindig van hová fejlődni, és fejlődni is kell.

 

A családom segítsége nélkül a Prince of Sunlight nem létezne. Rengeteg munkát, áldozatot és lemondást követelt részükről az én kis hobbim. Nekik ezúton is szeretném megköszönni a sok önzetlen segítséget és a türelmüket, hogy elviselnek.

design7.jpg

PRINCE OF SUNLIGHT COLLIE & SHELTIE KENNEL

Szalczinger József

Cím: Felsőpáhok (Zala megye)

Email: j.szalczinger@gmail.com

Telefon: +36 30 991 2651

bottom of page